Gooische Kunst zet alles op de kop in sprookjesachtig Laren.

Typisch Gooisch
Elke fantasie is maar een schaduw van de werkelijkheid.....

HOME

Mailtje?
pffff@typischgooisch.nl

Schermafbeelding 2014-10-06 om 18.11.41

Laren

Langzaam kleuren de bomen op de Larense Brink. Het parmantig groen verandert in bronsgeel, bruintinten en zelfs rood. De blaadjes worstelen aan de bomen om nog een nachtje te mogen blijven hangen.
De poffertjeskraam van ‘Cornelis de Haan’ is al weer verdwenen en dat betekent in ‘t Gooische dorp dat de winter aan de kalender knabbelt.
Het weinige verkeer stopt braaf voor de stoplichten op het gezellige kruispuntje voor het eeuwenoude etablissement ’t Bonte Paard. Het café wordt steevast door de vaste bezoekers ’t Paard’ genoemd. Op een verdwaalde kunsttoerist na, die op weg is naar het even verder gelegen Singermuseum, zul je er alleen maar mensen treffen die Gooisch zijn of het graag zouden willen zijn. De bierkeuze bestaat uit een fluitje of een iets groter vaasje. De keuken is eenvoudig, een tosti, uitsmijter of een portie Amsterdamse ossenworst.

Vandaag is het tot ieders verbazing nog steeds mooi weer. De temperatuur kruipt voorzichtig naar bijna 17 graden. Niet slecht voor een dag in oktober.
De vaste Gooische bezoekers zitten zelfs op het terras. Ook op het terras van Mauve precies tegenover ’t Paard is het druk. De nieuwsgierige dagjesmensen laven zich aan een drankje of een pistolet met een Frans kaasje of een echte croquet van ‘Dobben’. Zeg maar de ‘Gooische toeristenhap’. Het leven in het sprookjesachtig Gooische dorp lijkt bijna rimpelloos en relaxt.
Als het stoplicht op groen springt, trekken de zwarte Range Rovers, Porsches, Jaguars en een enkele Rolls-Royce op. De toevallige toeristen van ’t dorp kijken vaak hun ogen uit. Maar ook voor de bakfietsen met de Gooische gesoigneerde jeugd is er plaats.
Vooral als de Montessorischool, schuin achter het jazz- en eetcafé Nick Vollebregt, de deuren sluit zie je een lange stoet van Gooische blonde vrouwen in grote zwarte turbo geblazen fourwheeldrives, oma’s in kleine modale auto’s en de milieubewuste moeder of de Filippijnse aupair op de bakfiets voorbij trekken. Overigens vanzelfsprekend met Ugg’s inclusief echt bont.
Ach het leven in het Gooische dorp lijkt onbezorgd.
Toch is het leven hier anders. Onder de vriendelijke schil zit een tweede schil. Hier spelen zich vele menselijke tragedies af. Overspel, echtscheidingen en andere lastige zaken waar je liever niets mee te maken wil hebben.
Ook oplichting, fraude is regelmatig schering en inslag. Zelfs sommige ‘deftige Larense bankmeneren’ kunnen het soms niet laten om zich illegaal te verrijken.
Het is ook nog niet zo lang geleden dat de heren van Palm Invest een verwoestend spoor achterlieten in de portemonnee van vele mensen die over onwaarschijnlijke rendementen fantaseerden. Aan de andere kant was het toen een vrolijke tijd. De plaatselijke brasserie ‘Aubère’ tegenover de Basiliek kon door de gigantische bestellingen van kisten champagnes en kaviaar het leven een tijdje rekken, voordat definitief de stekker eruit werd getrokken en de zaak failliet ging. De deurwaarder sloot de tent terwijl de stevig innemende vrolijke Gooische gasten nog op het terras zaten.
Het laatste slokje moest staand worden genuttigd.
Leve de fraude!

Dit is het begin van het fascinerend boek 'Typisch Gooisch'.
Typisch Gooisch


Een spannend kijkje in de Gooische wereld. Romantiek, humor, spanning, overspel, moord, drank en een vleugje sex.
Wonderlijke gebeurtenissen die zich grotendeels afspelen in sprookjesachtig
Laren. Een boek van Hans Slim.
Het boek wordt uitgegeven door Aspekt en verschijnt in het najaar.HOME